21. ročník Mistrovství ve svíčkové – 3. září 2016

26.07.2016 07:18

Červený Hrádek u Jirkova na Chomutovsku.

Všichni, kteří se domnívají, že vaří tu nejlepší svíčkovou na světe, mají opět možnost změřit své síly. V sobotu 3. září 2016 totiž proběhne na zámku Červený Hrádek u Jirkova na Chomutovsku již 21. ročník soutěže Mistrovstvím ve svíčkové. Své umění předvedou jak amatérští kuchaři, tak i profesionálové, neboť se obvykle tvrdí, že tu nejlepší svíčkovou vaří babička. 
Odborná porota letos bude opět plná známých tváří, zasedne v ní opětovně zpěvák Marián Vojtko, již podruhé se v porotě objeví zpěvačka Michaela Nosková a další. Celou soutěž bude moderovat určitě opět nezapomenutelně herec Martin Zounar, který v této roli jistě zaujme diváky.
Hlavní soutěž probíhá tak, že soutěžící, který si vylosuje své startovní číslo, předloží anonymně odborné porotě svou soutěžní porci. Ta se skládá ze vzorku omáčky a masa, knedlík je přiložen mimo soutěž a nehodnotí se. 
Soutěžící se přihlašují předběžně na e-mailové adrese:

novinky@atlas.cz

nebo přímo na místě v den soutěže ve 13 hodin. Tam je potom nebezpečí, že na příchozí nezbyde v soutěži místo, neboť počet soutěžících je z kapacitních důvodů omezen. 
Pro návštěvníky Mistrovství ve svíčkové je samozřejmě připraven v areálu zámku doprovodný program.

Pravidla soutěže:
Soutěží se anonymně - totožnost soutěžících zná pouze jeden z organizátorů, který organizuje jejich pořadí. 
Každý soutěžící je povinen přinést do soutěže celkem (minimálně) 7 soutěžních porcí svíčkové - maso + omáčku.
Knedlíky jsou od sponzora pro všechny soutěžící stejné! - nehodnotí se!
Vařiče jsou k dispozici, soutěž probíhá pod širým nebem.
Talíře jsou zajištěny organizátory - pro všechny stejné - nejsou připuštěny výjimky, talíře nesmí ovlivňovat umělecký dojem.
Svíčková musí být čerstvá - porotci jsou jenom lidi.
Porota hodnotí podle pořadových čísel - soutěžící č. 1, 2, 3....
Porotců bývá 5-7.
Porce: nesoutěžní knedlík + maso + omáčky vzorek
Hodnotí se: chuť a vůně omáčky, konzistence omáčky, chuť masa, zpracování masa a celkový umělecký dojem soutěžní porce.
Hodnocení jako ve škole, každá kategorie známkami 1-5 (nejlepší 1, nejhorší 5). Výsledky všech kategorií od jednoho soutěžícího se sečtou.
Zvítězí soutěžící, který získá nejméně bodů.
Po skončení hlavní soutěže proběhne také rámcová soutěž v pojídání knedlíků. Do ní se přihlašují soutěžící na základě výzvy organizátorů v průběhu hlavní soutěže. Do této soutěže vstupuje každý soutěžící na vlastní zodpovědnost a riziko. 
Pravidla a podrobnosti na svickova.webnode.cz, také na Facebooku (Mistrovství ve svíčkové)