Nejlepší svíčkovou letos uvařil kuchař Miroslav Forman

23.11.2010 10:28

Profesionální osmadvacetiletý kuchař Miroslav Forman z Prahy vyhrál 4. září na zámku Červený hrádek v Jirkově na Chomutovsku 15. ročník Mistrovství ČR ve vaření svíčkové omáčky. Novinářům po soutěži prozradil pouze to, že udělal klasickou omáčku, kterou vařil s láskou.

vydáno: 04.09.2010, 17:46 | aktualizace: 05.09.2010 17:07

Jirkov (Chomutovsko) - Prosfesionální osmadvacetiletý kuchař Miroslav Forman z Prahy dnes na zámku Červený Hrádek v Jirkově na Chomutovsku vyhrál 15. ročník Mistrovství ČR ve vaření svíčkové omáčky. Novinářům po soutěži prozradil pouze to, že udělal klasickou omáčku, kterou vařil s láskou. Více o svém vítězném receptu říci nechtěl.

Do soutěže se letos přihlásilo 11 kuchařů a kuchařek, na prvních třech místech nakonec skončili muži. Forman prozradil, že soutěž dobře zná, protože před třemi lety se jí účastnil jeho šéf, který ho naučil kuchařskému řemeslu. Když ho prý v práci kolegové hecovali, aby to letos udělal také, rozhodl se podat si přihlášku.


Ačkoli bylo letos 11 soutěžících, rozhodování porotců bylo velmi složité. Bavič Vladimír Hron, který v porotě zasedl, ČTK řekl, že až na dvě , které mu zcela nesedly, byly všechny ostatní omáčky výborné, a měl proto velmi těžkou úlohu. Přiznal, že ačkoli jinak vaří, o svíčkovou omáčku se v životě nepokusil, protože pro něho je mistrem v jejím vaření jeho máma, kterou si netroufá překonat.

Podle organizátora soutěže Jiřího Holého vznikl nápad uspořádat klání kuchařů před 16 lety, kdy se pohádal s tehdejším kastelánem zámku o to, kdo z nich umí lepší svíčkovou. Oba tehdy omáčku uvařili a nechali ji porovnat svým přátelům. Klání prý skončilo nerozhodně, ale nápad soutěžit ve vaření omáčky nakonec přetrval.

Na zámku Červený hrádek v Jirkově na Chomutovsku se konal 4. září již 15. ročník Mistrovství ČR ve vaření svíčkové omáčky. Tradičním doplněním soutěže je i klání v pojídání knedlíků se svíčkovou omáčkou, které letos vyhrál několikanásobný vítěz Jan Žíla (vpravo) z Jirkova. Ve třiceti minutách zvládl pozřít 47 knedlíků.

Tradičním doplněním soutěže je i klání v pojídání knedlíků se svíčkovou omáčkou, které se koná v závěru akce. Letos se organizátoři rozhodli čas na jedení z hodiny, kdy nejlepší jedlíci spořádali i přes 50 knedlíků, zkrátit na polovinu. Vyhrál několikanásobný vítěz Jan Žíla z Jirkova. Ve třiceti minutách zvládl pozřít 47 knedlíků.

Autor: ČTK
www.ctk.cz

 Zdroj: https://magazin.ceskenoviny.cz