Na Červeném Hrádku se soutěžilo o nejlepší svíčkovou

27.04.2009 00:00
(pondělí 22. září 2008, 16:00 - JIRKOV) - Výzva k oprášení starých dobrých receptů či k výběru nových ingrediencí, kterou je bezesporu už třinácté Mistrovství České republiky ve vaření svíčkové, se po roce vrátila do areálu zámku Červený hrádek v Jirkově. Kuchaře a kuchtičky, kteří budou chtít změřit své síly, zámek přivítal v neděli 20. září.

 

 

Domácí soutěžící Jiří Štrop ze Zámecké restaurace na Červeném Hrádku

u Jirkova uvařil 20. září nejlepší pokrm na 13. ročníku mistrovství ČR ve vaření svíčkové.

FOTO: ČTK

Loni se klání přesunulo do skanzenu Stará Ves v areálu chomutovského Podkrušnohorského zooparku. Soutěž vymyslel se svými přáteli bývalý kastelán zámku Červený hrádek Jaroslav Stejný, který nyní pracuje právě ve skanzenu Stará Ves.

"Soutěž ale tak nějak patří k zámku, všichni to tak vnímáme. Je proto dobře, že se podařilo dohodnout na návratu do osvědčených prostor," uvedl Holý.

V porotě zasedl i kulinářský odborník Petr Novotný

Odborná porota každoročně posuzuje předložené vzorky a vyhodnocuje je podle stálých kritérií. Patří k nim například chuť a konzistence omáčky, kvalita masa, zpracování a celkový umělecký dojem z předložené porce

V porotě letos zasedl mimo jiné známý kulinářský odborník Petr Novotný či moderátor Luboš Xaver Veselý. Předsedal fotograf Libor Zavoral, který si to podle Holého zasloužil vahou své osobnosti a zejména tělesné schránky. Soutěží provázel herec Martin Zounar.

Klasika vede

V uplynulých letech u poroty vždy zabodovala klasická svíčková z hovězího masa či zvěřiny. O titul českého mistra ve vaření tohoto národního pokrmu se sice v minulosti ucházeli i takoví experti, kteří vařili svíčkovou z uzenáče či bůčku, mezi trojici nejlepších se ale nikdy neprobojovali.

Porotcům se na stůl dostaly nejen klasické svíčkové omáčky, ale i jejich různé varianty, například se zvěřinou nebo se zajícem. K jedné omáčce dostali pomeranč, k další zase majonézu, ale ta nakonec skončila poslední. Komik Petr Novotný uvedl, že sice mnohé omáčky byly dobré, ale žádná ho neoslnila. Dokonce vtipkoval, že by možná uvařil i lepší.

Vyhrál místní kuchař, hejtman propadl

Nejlepším českým kuchařem vařícím svíčkovou omáčku se na zámku Červený Hrádek u Jirkova na Chomutovsku stal Jiří Štrop z místní zámecké restaurace. Vyhrál již 13. mistrovství ČR ve vaření svíčkové. Letos se do soutěže přihlásilo 16 kuchařů a kuchařek.

Po soutěži Štrop novinářům řekl, že uvařil klasickou svíčkovou omáčku, jen si před soutěží přečetl několik receptů na internetu. Maso naložil v pátek a omáčku vařil dnes. Kuchařem je již 24 let a svíčkovou omáčku vaří často, protože ji mají na jídelníčku. Jako vítěz si odnesl vyřezávanou sošku Svíčkové báby.

V soutěži propadl hejtman ústeckého kraje Jiří Šulc i jeho manželka, kteří své omáčky přihlásili také. Šulc si je prý vědom toho, že není ve vaření svíčkové žádný mistr. Chtěl si ale údajně vyzkoušet, jak obstojí v konkurenci jiných kuchařů.

Součástí mistrovství byla i soutěž v konzumaci knedlíků se svíčkovou omáčkou. Letos ji vyhrál držitel rekordu z předchozích ročníků Jan Žíla. Snědl za hodinu 47 knedlíků, což na jeho rekord 64 knedlíků nestačilo.