Svíčková zavoní na Červeném Hrádku 20. září

18.09.2008 08:45
www.homerlive.cz

17. září 2008, autor: Lucie Bartoš

Mistrovství ve vaření svíčkové se po roce opět vrací na místo svého vzniku, na zámek Červený Hrádek u Jirkova. V sobotu 20. září zde proběhne již 13. ročník této netradiční kulinářské soutěže, která se v průběhu let stala vzorem i pro mnoho dalších podobných soutěží v republice.

Soutěžící se mohou prezentovat 20. září od 13 hodin, vlastní soutěž pak začne ve 14 hodin. Vzhledem k technickým možnostem pořadatelů je počet soutěžících omezen na 30, přednost při prezentaci tedy budou mít ti, kteří se předběžně přihlásí na e-mail novinky@atlas.cz.

Soutěžící si přivezou do soutěže 5 porcí masa se svíčkovou omáčkou, které po vylosování soutěžního čísla sami připraví k podávání pro odbornou porotu. Knedlíky jsou pro všechny soutěžící stejné, zajištěné sponzorem soutěže. Porce se porotě podávají anonymně, porotci hodnotí známkami (body) jako ve škole vůni, chuť omáčky, konzistenci omáčky, chuť a zpracování masa a celkový umělecký dojem. Známky od všech porotců se u každého soutěžícího sčítají. Vítězí soutěžící, jehož výtvor získá nejmenší počet bodů.
V porotě zasedne mimo jiné známý kulinářský odborník Petr Novotný, doprovázený Lubošem Xaverem Veselým, předsedou poroty podle váhy je fotograf Libor Zavoral.
Samozřejmě nebude chybět ani tipovací soutěž a soutěž v pojídání knedlíků se svíčkovou omáčkou. Rekord je 64 plátků za hodinu, které zvládl Jan Žíla z Jirkova. Soutěžící se hlásí na místě těsně před soutěží.

Soutěž bude moderovat herec Martin Zounar, který má s vařením nemalé zkušenosti.

Další informace na https://svickova.webnode.cz