Svíčková zaplaví zámek Červený Hrádek

18.09.2008 08:43
Autor: ČTK

 

16.09. 2008 08:03

 

Výzva k oprášení starých dobrých receptů či k výběru nových ingrediencí, kterou je bezesporu už třinácté Mistrovství České republiky ve vaření svíčkové, se po roce vrací do areálu zámku Červený Hrádek v Jirkově.

Kuchaře a kuchtičky, kteří budou chtít změřit své síly, zámek přivítá 20. září. Během let se soutěž stala vzorem i pro mnoho dalších podobných kulinářských akcí v celé republice, řekl Jiří Holý z organizačního týmu.

Loni se klání přesunulo do skanzenu Stará Ves v areálu chomutovského Podkrušnohorského zooparku. Soutěž vymyslel se svými přáteli bývalý kastelán zámku Červený Hrádek Jaroslav Stejný, který nyní pracuje právě ve skanzenu Stará Ves. "Soutěž ale tak nějak patří k zámku, všichni to tak vnímáme. Je proto dobře, že se podařilo dohodnout na návratu do osvědčených prostor," uvedl Holý.

Autor nejlepší omáčky si odnese vyřezávanou sošku Svíčkové báby. Odborná porota posoudí předložené vzorky a vyhodnotí je podle stálých kritérií. Patří k nim například chuť a konzistence omáčky, kvalita masa, zpracování a celkový umělecký dojem z předložené porce.

V porotě zasedne mimo jiné známý kulinářský odborník Petr Novotný či moderátor Luboš Xaver Veselý. Předsedat jim bude fotograf Libor Zavoral, který si to podle Holého zasloužil vahou své osobnosti a zejména tělesné schránky. Soutěží bude provázet herec Martin Zounar.

Bod pro zvěřinu a hovězí

Do soutěže se mohou hlásit zájemci ze všech koutů České republiky, více informací najdou na webových stránkách https://svickova.webnode.cz. "Soutěžící si s sebou přivezou pět porcí masa s omáčkou. Houskové knedlíky dodáme na místě," doplnil Holý.

V uplynulých letech u poroty vždy zabodovala klasická svíčková z hovězího masa či zvěřiny. O titul českého mistra ve vaření tohoto národního pokrmu se sice v minulosti ucházeli i takoví experti, kteří vařili svíčkovou z uzenáče či bůčku, mezi trojici nejlepších se ale nikdy neprobojovali.

Loni skončilo svíčkové klání triumfem Věry Stejné, manželky zakladatele soutěže. "Svíčkovou dělám jako každý podle tradičního receptu. Nejvíce ovšem záleží na dochucení," řekla po vyhlášení výsledků.

Ve skanzenu se bude soutěžit také v pojídání knedlíků se svíčkovou. Největším jedlíkem se loni stal Miloš Janček z Varnsdorfu na Děčínsku, spořádal 31 plátků. Rekord soutěže, 64 snězených knedlíků, ovšem nezdolal.

Foto: Profimedia