16. ročník Mistrovství ve svíčkové na Červeném Hrádku

Červený Hrádek (26.6. 2011) - Již 16. ročník mistrovství ve vaření svíčkové proběhne na Červeném Hrádku dne 3. září 2011 od 14 hodin. Další ročník této soutěže, které se mohou zúčastňovat jak amatérští tak i profesionální kuchaři. Pořadatelé však nerozlišují, všichni soutěží soutěží pouze za sebe a porota jejich produkty hodnotí anonymně. Zajímá jí pouze výsledek na talíři a ten je rozhodující.

Všichni zájemci o soutěž se mohou předběžně přihlásit na e-mailové adrese: novinky@atlas.cz, musí se však také pro potvrzení této přihlášky dostavit v den soutěže ve 13 hodin k prezentaci u pořadatelů.

V porotě zasedne opět po roční pauze známý gurmán Petr Novotný, který již přislíbil účast.

Prezentace soutěže byla právě dnes umístěna i na sociální síť Facebook.

Červenohrádecká soutěž ve vaření svíčkové se od svého vzniku postupem času stala vzorem pro podobné kulinářské soutěže v České republice. Je však pravda, že na Červeném Hrádku soutěž vznikla a vydržela již 16 let! 

15. ročník Mistrovství ve svíčkové na Červeném Hrádku je minulostí

 

Červený Hrádek (4. září 2010) - 15. ročník mistrovství ve vaření svíčkové je minulostí. V sobotu dne 4. září 2010 se na Červeném Hrádku u Jirkova uskutečnil další ročník této soutěže, které se mohou zúčastňovat jak profesionální, tak i amatérští kuchaři. Letošní klání bylo oproti minulým ročníkům více vyrovnané a rozdíly mezi profesionály a amatérskými kuchtíky nebyly téměř žádné. Samozřejmě, že je vidět rozdíl ve vybavení jednotlivých soutěžících, ale ten je patrný pouze v zákulisí a porota ho nevidí a nehodnotí. Zajímá jí pouze výsledek na talíři a ten je rozhodující.

Letošního ročníku se zúčastnilo nakonec 11 soutěžících, kteří své vzorky předložili anonymně, pouze pod vylosovanými čísly. Šestičlenná porota (poslechněte si předsedu poroty Libora Zavorala v reportáži Českého rozhlasu Sever - záložka Napsali o nás 2010),  v níž letos chyběl populární Petr Novotný, hodnotila předložené vzorky jako ve škole, známkami 1-5. Ten, který nakonec získal nejméně bodů, zvítězil. Celou soutěž výborně moderoval Martin Zounar, jehož kulinářské umění je všeobecně známé.

Porota při soutěži posuzovala vůni, konzistenci omáčky, zpracování masa, chuť a celkový umělecký dojem. Umělecký dojem se stal nakonec pověstným jazýčkem na vahách. Poprvé v celé historii se totiž stalo, že dvě nejlepší svíčkové získaly od porotců stejný počet bodů. Obdobně se i o třetí místo ucházely dva soutěžní vzorky se stejným počtem bodů. Porota je však na takovouto eventualitu připravena a jako rozhodující kritérium vzala právě bodové ohodnocení celkového uměleckého dojmu. O jediný bod tak zvítězil soutěžní vzorek číslo 6, na druhém místě pak skončil soutěžní vzorek číslo 5 a třetí byl soutěžní vzorek číslo 4. Organizátor soutěže poté odhalil skutečnou identitu soutěžících:

1. místo - Miroslav Forman z Prahy

2. místo - Josef Čech z Mostu

3. místo - Jiří Svoboda z Českého Brodu

Všichni soutěžící obdrželi pěkné upomínkové dárky od sponzora soutěže - společnosti NOWACO - a pořádajícího KVIZ Jirkov. Poté již moderátor Martin Zounar vyhlásil rámcovou soutěž v pojídání knedlíků se svíčkovou omáčkou. Této soutěže se zúčastnilo celkem sedm jedlíků, kteří měli celkem půl hodiny na to, aby spořádali nejvíce knedlíků. Velký boj se nakonec zúžil na dva soutěžící - Miloše Jančeka z Varnsdorfu a domácího Jana Žílu z Jirkova, který obhajoval loňské prvenství. Po půlhodině bylo vše jasné - prvenství obhájil opět Jan Žíla, který dokázal spořádat neuvěřitelných 47 knedlíků, druhý Miloš Janček zvládl "pouhých" 36 knedlíků.

Pořadatelé oznamují, že další - tentokrát již 16. ročník se uskuteční v již tradičním termínu: První zářijová sobota 2011 - to je sobota dne 3. září 2011.

Červenohrádecká soutěž ve vaření svíčkové se od svého vzniku postupem času stala vzorem pro podobné kulinářské soutěže v České republice. Je však pravda, že na Červeném Hrádku soutěž vznikla a vydržela již 15 let!  

30.08.2010 12:13

Moc mě to mrzí 

Po kliknutí na odkaz - Hovoří Petr Novotný - uslyšíte čerstvou informaci přímo od Petra Novotného.

 

 

 

 

 

 

Mistrovství ve svíčkové na Červeném Hrádku

Červený Hrádek (5. září 2009) - Již 14. ročník mistrovství ve vaření svíčkové se konal 5. září 2009 od 14 hodin na Červeném Hrádku u Jirkova. Z původních předběžně přihlášených 19 soutěžících nakonec dorazilo celkem 14 soutěžících. Ti předkládali své vzácně vyrovnané soutěžní vzorky anonymně pouze pod vylosovanými čísly.

V porotě, jejímž předsedou se stal letos poprvé známý gurmán Petr Novotný, zasedl i zástupce diváků. Celou soutěž profesionálně a vtipně moderoval Martin Zounar.

Porota posuzovala vůni, konzistenci omáčky, zpracování masa, chuť a celkový umělecký dojem, hodnotila každou položku jako ve škole známkami 1-5.

Na prvním místě skončil po téměř dvouhodinovém klání Petr Sviták z Prahy, na druhém místě se umístil Cyril Tichý z Horního Pole u Studené a na třetím místě paní Inge Kocourková z Horního Jiřetína.

V rámcové soutěži v pojídání knedlíků se svíčkovou omáčkou se na prvním místě umístil několikanásobný vítěz této soutěře Jan Žíla z Jirkova, který za půl hodiny dokázal spořádat 47 knedlíků. Na druhém místě pak skončil také několikanásobný vítěz této soutě Miloš Janček z Varnsdorfu s celkovým počtem 45 knedlíků a třetí místo uhájil Jindřich Šerých s 31 plátky knedlíků.

Další ročník bude opět první sobotu v září 2010 na Červeném Hrádku. Sledujte tyto stránky, dozvíte se podrobnosti!

Na zámku se bojovalo o nejlepší svíčkovou 

Červený Hrádek (20. 9. 2008) - Celkem šestnáct soutěžících bojovalo o nejlepší svíčkovou ve 13. ročníku Mistrovství o nejlepší svíčkovou, které se konalo v sobotu dne 20. září nzámku Červený Hrádek u Jirkova. V chladném počasí si přesto našla cestu do areálu zámku více než tisícovka návštěvníků.

Odborná porota za předsednictví fotografa Libora Zavorala hodnotila klasickou českou omáčku podle pěti kategorií: vůně omáčky, chuť omáčky, konzistence omáčky, chuť a zpracování masa a celkový umělecký dojem.

Známého gurmána Petra Novotného v porotě doplnil i šéfkuchař pražské restaurace Rybí trh Martin Slezák s manželkou, nechyběl ani starosta Jirkova Radek Štejnar.

Na prvním místě se umístila soutěžní porce domácí restaurace Červený Hrádek, druhá pak skončila Inge Kocourková z Horního Jiřetína a na třetím místě se umístil jeden ze zakladetelů soutěže Jaroslav Stejný.

Svíčková se vrací na Červený Hrádek

Mistrovství světa ve vaření svíčkové se vrací na zámek Červený Hrádek u Jirkova, tedy na místo, kde před lety vzniklo. Po předloňském ročníku, který se konal v chomutovském zooparku, se organizátoři dohodli, že mistrovství opět proběhne na obvyklém místě.

Loni se tedy konalo mistrovství ve svíčkové v sobotu dne 20. září.

Porotci Luboš Xaver Veselý, Jiří Holý a Petr Novotný se radí, jak ohodnotí svíčkovou.

Upozornění pro soutěžící:

Přihlásit se do soutěže je možné přímo na místě, nebo e-mailem na adresu: novinky@atlas.cz. Toto přihlášení je pouze informativní, je třeba ho potvrdit na místě (viz odkaz Počet přihlášených)

 

Petr Novotný předsedou poroty

ČERVENÝ HRÁDEK - 3. června 2009 - Mistrovské porce při naší soutěži posuzuje odborná porota. V letošním roce zřejmě dojde ke změně na postu předsedy. Dlouholetý předseda Libor Zavoral je zaneprázdněn, proto organizátoři nabídli funkci předsedy Petru Novotnému. Petr, jako už stabilní člen porotcovského týmu, tuto velice prestižní funkci přijal. Dalším známým členem poroty bude moderátor Luboš Xaver Veselý, který pro Červený Hrádek a mistrovství není neznámý. V porotě zasedal už dvakrát a stejně jako Petr Novotný je rozhodnutý vahou své osobnosti rozhodnout, kdo vaří tu nejlepší svíčkovou. 

Organizátoři jednají i o účasti další známé osobnosti - Danu Hůlkovi. Ten sice už nepatří mezi porotce s nejvyšší váhou, ale zřejmě by se honosil titulem "největší porotce".

V tuto chvíli mají organizátoři již 14 předběžných přihlášek do soutěže. Počet soutěžících je omezen na 20!

 

Česko má novou mistryni ve vaření svíčkové

Autor: ČTK

17.09.2008 10:25

 

Hovězí svíčková na smetaněDvanáctým mistrem České republiky ve vaření svíčkové se v sobotu ve skanzenu Stará ves v Chomutově stala manželka loňského vítěze Věra Stejná. "Svíčkovou dělám jako každý podle tradičního receptu. Nejvíce ovšem záleží na dochucení," prozradila vítězka.
Ta podle svých slov dopomohla manželovi, který stál u zrodu soutěže a klání s ostatními kuchtíky, k loňskému vítězství. "Loni jsem manželovi omáčku dochucovala a vyhrál, letos vařil sám a skončil v poli poražených," komentovala umístění manžela. Ten už v minulosti připravoval netradiční recepty. V jednom z minulých ročníků předložil porotě svíčkovou z pytlíku s uzeným sleděm, letos chtěl zaujmout svíčkovou, ve které ovšem chybělo maso vůbec. S tím však u poroty narazil. "Svíčkovou bez masa si neumíme představit. Maso je nenahraditelný základ tohoto pokrmu," uvedl předseda hodnotící poroty Libor Zavoral. Porota dnes hodnotila jednotlivé soutěžní vzorky podle pěti kritérií - vůně, chuť omáčky, její konzistence, chuť masa a celkový dojem. Známkovalo se jako ve škole od jedničky do pětky.
Nejdůležitější je podle účastníků soutěže ovšem maso. Správně by se měla používat pravá svíčková, v soutěži se dnes objevilo i vepřové maso a v minulých ročnících i bůček a dokonce i pštrosí maso. Maso se v každém případě musí na půlden až den naložit.
Součástí dnešního soutěžního odpoledne bylo i klání o největšího jedlíka. Šest soutěžících mělo za úkol za hodinu spořádat co nejvíce knedlíků se svíčkovou omáčkou. Vítěz Miloš Janček z Varnsdorfu jich snědl 31. Podle svých slov by dnes zvládl víc, ale jeho největší soupeř skončil při 30 knedlících, tak nebylo proč se dál trápit. Rekord soutěže, který drží Kamil Hamerský, ovšem nepadl. V jednom z minulých ročníků spořádal podle pořadatelů neuvěřitelných 65 knedlíků.